Kuinka saada lapsi syömään enemmän kasviksia? Viisi näppärää kikkaa

Leikki-ikäisten lasten tulisi syödä ravitsemussuositusten mukaan viisi oman kämmenen kokoista kasvis-, hedelmä- tai marja-annosta – monipuolisesti tietysti. Kullannuppumme ovat kuitenkin tunnetusti usein melko valikoivia ruokailijoita, joten monipuolisten kasvisvaihtoehtojen lisääminen ruokavalioon saattaa olla toisinaan työn ja tuskan takana.

Koostimme viisi vinkkiä, joiden avulla kasvisten lisääminen perheen pienimmänkin lautaselle saattaa onnistua (ainakin joskus).

VIISI KIKKAA SAADA LAPSI SYÖMÄÄN KASVIKSIA

1. Kannusta

Lapsen ennakkoluuloinen suhtautuminen uusiin ruokiin voi tuntua toisinaan ärsyttävältä, varsinkin jos itse tykkää kokeilla uusia makuja. Pikkutyypin nihkeähkö asenne on kuitenkin ihan luonnollinen ja terveellinenkin! Kaikkea ei nimittäin parane suuhunsa panna. Kireä ilmapiiri ruokailun ympärillä tekee syömisestä entistä hankalampaa, joten kannusta ja kannattele lasta epäluulonkin hetkellä. Näytä mallia syömällä itse erilaisia kasviksia ja kertomalla, miltä ne maistuvat ja tuntuvat suussa. Samalla epäluulotkin kenties kaikkoavat!

2. HAUSKUUTA

Huumori voi auttaa nirsoiluun: leikkaa ja asettele kasvikset lautaselle hauskaan muotoon. Ja hei! Nyt ei tarvitse tehdä mitään mieletöntä ruokataidetta. Lapset ilahtuvat jo hymiön muotoon asetelluista porkkananpalasista. Anna mielikuvituksen laukata: yhtäkkiä kukkakaali saattaakin upota pienelle Frozen-fanille, kun sen nimeää Elsan lumipuuksi (kokeiltu on!)  

3. Anna vaikutusvaltaa

Ota jälkikasvu mukaan ainakin joihinkin ostopäätöksiin marketin hevi-osastolla. Kun lapsella on tunne, että hän on itse saanut vaikuttaa ja päättää, voi ruokahaluakin olla aiempaa enemmän. 

4. Hyödynnä ”minä itse” -tarve

Lapsista tuntuu jännältä osallistua aikuisten askareisiin. Perheen pienimmät voivat vaikka auttaa pesemään kasviksia ja isommille voi opettaa pilkkomista ja raastamistakin. Ylpeydellä itse tehty ruoka innostaa usein syömäänkin.

5. Tarjoa smoothie

Älä ota liikaa stressiä siitä, että lapsen lautasella on aina täydellisen monipuolinen ruokaympyrä. Anna armoa niin itsellesi kuin lapsellesi, jonka makuaisti ei ole vielä huippuunsa kehittynyt eivätkä erilaiset ruoat siksi välttämättä maistu. Green Planet Astronautsin smoothiet ovat oiva tapa lisätä kasvisten saantia. Tarjoa välipalaksi ruokaisa luomukaurasmoothie, joiden makuina on omena-persikka-marjat, omena-mango, päärynä-kesäkurpitsa, bataatti-mango, karpalo-banaani ja kiivi-päärynä. Kaurajuoma tekee smoothiesta ihanan täyteläisen!